lördag 8 oktober 2011

Skleroterapi

I torsdags fick jag en skleroterapibehandling, alltså ultraljudsstyrd skuminjektionsbehandling för ytliga åderbråck i benen. Skleroterapibehandling är effektiv vid behandling av lokala "åderbråck" och bör ses som första vårdalternativ nuförtiden. Vid behandling av små och medelstora ytliga venstammar med underfunktion har man också nått goda resultat jämfört med traditionell operativ behandling. Då man behandlar åderbråcken genom skleroterapi, injicerar man ett tilltäppande skum i den åder som är berörd. I ådern sker en ärrbildning och den skrumpnar ihop, då leds blodet istället vidare till friska ådror och korrigerar därmed underfunktionen i venerna.

Eftersom jag inte hade några besvär av mina åderbråck förutom att benen såg fula ut, så var det enbart på kosmetiska indikationer detta gjordes. Detta innebar att jag fick göra behandlingen på en privatklinik.

Strax före jag skulle åka iväg för att få behandlingen slog jag i smalbenet här hemma så det började blöda, typiskt. På sjukhuset fick jag först stå medan läkaren stack in några kanyler i benen sedan fick jag lägga mig ner medan han sprutade skum i venerna, till sist kollade han med ultraljud och sedan drog dom på mig stödstrumpor. Det hela gick mycket bättre än jag väntat mig, men efteråt skulle jag promenera inom sjukhusets utrymmen i cirka 20 minuter och då började jag må dåligt, kände mig svimfärdig så jag fick lägga mig ner i en säng. Efter en halvtimme ville jag hem och med mig hem fick jag ett recept på burana 600 mg och en penicillin-kur (för såret jag hade innan på smalbenet). Stödstrumporna måste jag ha på 3 dygn både dagtid och nattetid, efter det dagtid i 11 dygn. Kontroll endast vid behov. Så nu är det bara att hoppas att allt lyckades, det ser inget vidare bra ut än men det lär ta 1-2 månader innan man kan se resultatet.


4 kommentarer:

 1. Vart gjorde du behandlingen? Hur blev resultatet?

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde behandlingen vid Mehiläinen i Vasa. Jag har inte sett någon förändring till det bättre än, och funderar på ett återbesök dit för att höra vad läkaren säger. Men måste vänta tills jag kommer hem från mina resor (Kina i januari och Thailand i februari). Jag hade ju velat ha fina ben till Thailandsresan, men så blir det antagligen inte tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Tack för ditt inlägg...

  Hej tjejen! Jag har suttit och läst om åderbråcksbehandling på www.plastikoperationer.net/behandling-aderbrack-bort det står bra information om någon annan vill veta mer...

  Det står om olika behandlingsmetoder och bland annat skumbehandling. Jag funderar på att testa det mot mina åderbråck. Men min fråga är om du är nöjd med resultatet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt nöjd med resultatet och borde göra flera behandlingar.

   Radera